Toegankelijkheid bij Norday

Michele van den Aardweg

Digitale toegankelijkheid is volgens ons een belangrijk aspect van moderne technologieën. Het zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht fysieke of mentale beperkingen, volledig kan deelnemen aan de digitale maatschappij.

Michèle, onze senior frontend developer, staat aan de voorhoede van deze beweging. Haar kennis van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG-richtlijnen), het hooghouden van toegankelijkheid in elke fase van ons proces en het uitvoeren van interne QuickScans garanderen dat onze projecten voldoen aan de hoogste standaarden van toegankelijkheid. Het is dan ook geheel terecht dat zij een van de drie genomineerden is voor de DIA PRO Awards in de categorie ‘Best in Tech’.

Toegankelijkheid vanaf de eerste schets

Het naleven van de WCAG-richtlijnen is een belangrijke basis voor toegankelijke digitale producten. Echter, om écht inclusieve producten te creëren, is het belangrijk om inclusiviteit al vanaf de allereerste schets te integreren. Dit betekent dat we afstappen van de traditionele ‘design first, improve later’-mentaliteit en toegankelijkheid in de concept-, design- en ontwikkelingsfasen meenemen. Door deze proactieve aanpak kunnen we rekening houden met de behoeften van alle gebruikers, ongeacht hun functionele beperkingen of technische vaardigheden.

Meer weten over waarom digitale toegankelijkheid pas echt goed wordt als je er als team op focust? Michèle schreef er een artikel over op onze techblog ‘Toegankelijkheid omarmen als teamprestatie‘.

De WCAG-richtlijnen en de European Accessibility Act

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) vormen de standaard voor het creëren van een toegankelijke online ervaring. Deze richtlijnen zijn momenteel een vereiste voor (semi-)overheidsinstellingen maar in 2025 zal de European Accessibility Act deze verplichting uitbreiden naar het bedrijfsleven.

Tip! Het is dus slim om hier nu al op te anticiperen. Een paar van onze klanten zijn je al voor geweest, zo maakten we voor Waarzitwatin en Schoolwijzer een volledig toegankelijke website. Deze websites kregen de WCAG ‘AA’- Status A scoren.

Computerscherm met de website waarzitwatin.nl waar zit wat in
Met meer dan 15 jaar ervaring als frontend developer, zet ik mij volledig in voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke en toegankelijke websites. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zonder belemmeringen van het web moet kunnen genieten.
Michèle van den AardwegSr. Frontend developer

IAAP WAS-certificering

Naast dat ze een prominente stem op ons techblog is, ze schrijft over verschillende facetten van digitale toegankelijkheid, houdt Michele ook de toegankelijkheid standaarden in elke stap van ons proces hoog. Ook deelt ze graag haar kennis door middel van gastlessen vanuit haar expertrol.

Haar zoektocht naar verdere verdieping op het gebied van digitale toegankelijkheid leidde haar tot het voltooien van de opleiding tot WCAG-specialist bij de Internet Academy. Dit programma bood haar de kans om haar expertise verder te ontwikkelen door de nuances van de WCAG-richtlijnen te begrijpen. Deze opleiding vormt een perfecte voorbereiding op een IAAP WAS-certificering en zorgt er tevens voor dat we intern nog betere WCAG QuickScans kunnen uitvoeren, en dus niet meer afhankelijk zijn van lange wachttijden van externe bedrijven.

Groep mannen en vrouw developers, meeting, Norday, GRRR, IN10
Vrouw, vrouwen, achter de computer

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid?

Samen met het tech team schrijft Michèle artikelen over toegankelijkheid op onze techblog. Ze schreef eerder zelfs een artikel voor Frankwatching waarin ze nuttige tips aanreikt voor het inclusiever maken van het web: ‘Zo maak je je website toegankelijk voor iedereen’.

Wil je meer weten over tech bij Norday? Bekijk de artikelen op onze techblog.

Ready to change things?

Een nieuwe samenwerking starten? Neem contact op met Geoffrey Jansen.

Geoffrey Jansen's Linkedin