Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid is niet langer een optie, maar een must. Vanaf juni 2025 moeten ook bepaalde commerciële bedrijven voldoen aan de WCAG en de EAA. Maar digitale toegankelijkheid is méér dan een checklist. Het is een kans om je bereik te vergroten, je conversie te verhogen en klanten een betere ervaring te bieden.
1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking die invloed heeft op de manier waarop zij websites en digitale diensten gebruiken. Dit gaat verder dan alleen visuele beperkingen – denk aan motorische uitdagingen, dyslexie of laaggeletterdheid.

Toegankelijkheid is méér dan voldoen aan de regels
Veel bedrijven denken bij digitale toegankelijkheid aan een technische controle achteraf: een checklist afvinken en klaar. Maar toegankelijkheid is geen kwestie van regels naleven – het gaat om het creëren van een gelijkwaardige gebruikerservaring voor iedereen. 1 op de 5 mensen ervaart obstakels bij digitale diensten, van visuele beperkingen en taalachterstanden tot tijdelijke situaties zoals een gebroken arm of fel zonlicht op een scherm. Een toegankelijke website of app is niet alleen van belang voor een kleine groep, maar verbetert de ervaring voor álle gebruikers.
Vanaf juni 2025 verplicht de European Accessibility Act (EAA) digitale toegankelijkheid voor commerciële bedrijven, net zoals overheden al jarenlang moeten voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Wij pleiten ervoor om dit niet alleen te zien als een juridische verplichting, maar vooral ook als een kans om een bredere doelgroep te bedienen, een betere gebruikservaring te bieden en meer impact en hogere conversie te behalen.
Wil je weten of jouw website of app voldoet? Kies de scan die bij je past:
Snel inzicht op hoofdlijnen voor strategische beslissingen.
Compact, maar gedetailleerd onderzoek om je team effectief aan te sturen.
Diepgaande audit inclusief best practices en implementatieadvies.

Voorkom dure aanpassingen achteraf: werk aan toegankelijkheid vanaf het begin
Veel organisaties besteden te laat aandacht aan digitale toegankelijkheid en moeten dan op het laatste moment grote (en kostbare) aanpassingen doen. Bij Norday vinden we dat digitale toegankelijkheid geen eindcontrole is, maar een integraal onderdeel van strategie, design en development. Door al vanaf de start aandacht te besteden aan digitale toegankelijkheid, voorkom je niet alleen boetes en juridische risico’s, maar bespaar je ook kosten, haal je meer rendement uit je investering en verbeter je de gebruikerservaring voor iedereen.
Norday helpt bedrijven niet alleen om compliant te zijn met de WCAG en EAA, maar ook om toegankelijkheid als strategisch voordeel te benutten. Onze aanpak gaat verder dan technische regels. We zorgen dat voldaan wordt aan regels en richtlijnen, maar ook dat toegankelijkheid direct in UX, content en code verankerd is. Zo zijn jouw digitale platformen toekomstbestendig én inclusief.
Deze bedrijven zijn al WCAG-proof
Lees meer over digitale toegankelijkheid
Veelgestelde vragen
1. Wat is WCAG?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit zijn internationale richtlijnen ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met diverse beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.
2. Wat is de European Accessibility Act (EAA)?
De European Accessibility Act (EAA) is een Europese richtlijn die tot doel heeft de toegankelijkheid van producten en diensten binnen de EU te verbeteren. Het richt zich op het verwijderen van barrières door uniforme toegankelijkheidsnormen vast te stellen voor onder andere betaalterminals, apps en e-commerce.
3. Wat verandert er per juni 2025?
Vanaf 28 juni 2025 moeten nieuwe en aangepaste producten en diensten voldoen aan de toegankelijkheidseisen van de EAA. Dit betekent dat nu ook commerciële bedrijven hun digitale producten en diensten moeten evalueren en aanpassen om te voldoen aan de gestelde normen.
4. Voor wie gelden de WCAG en de EAA?
De WCAG-richtlijnen zijn bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van webcontent. De EAA is van toepassing op bedrijven en organisaties die producten en diensten aanbieden binnen de EU, zoals in de sectoren bankwezen, transport, telecommunicatie en e-commerce. Let op: de EAA is niet altijd van toepassing op alle bedrijven. Er zijn uitzonderingsposities.
5. Hoe verhouden de WCAG en de EAA zich tot elkaar?
De WCAG biedt technische richtlijnen voor het creëren van toegankelijke webcontent, terwijl de EAA een wettelijke richtlijn is die toegankelijkheid verplicht stelt voor bepaalde producten en diensten binnen de EU. Het naleven van de WCAG is nodig om te voldoen aan de eisen van de EAA.
6. Wat zijn de gevolgen als mijn bedrijf niet voldoet aan de EAA?
Niet-naleving van de EAA kan leiden tot boetes, juridische stappen en reputatieschade. Het is daarom cruciaal om tijdig te zorgen voor naleving van de toegankelijkheidseisen.
7. Hoe kan ik controleren of mijn website voldoet aan de WCAG en EAA?
Norday biedt verschillende diensten aan om de toegankelijkheid van je digitale producten te evalueren, zoals de Pre-scan, Quick-scan en de WCAG / EAA audit. Hiermee helpen we u inzicht te krijgen in de huidige status, bieden concrete aanbevelingen voor verbetering en zorgen we dat aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan.
Ready to change things?
