Hoe een Design Sprint duurzame innovatie kan versnellen
Organisaties staan voor de uitdaging om duurzame ambities concreet te maken en te integreren in hun producten en diensten. Onze Duurzame Design Sprint biedt een praktische aanpak om deze uitdaging om te zetten in kansrijke innovaties—in slechts enkele dagen.

De uitdaging: Duurzaamheid die écht werkt voor jouw organisatie
Herken je dit? Duurzaamheid staat hoog op de agenda, maar het vertalen naar concrete producten, diensten of processen blijft een uitdaging. Wellicht heb je ambitieuze doelstellingen, maar worstelt je team met het vinden van innovaties die zowel duurzaam zijn als commercieel levensvatbaar. Misschien vind je het lastig om duurzaamheid te verbinden met je merkidentiteit en klantbehoeften, of kom je vast te zitten in gebruikelijke denkpatronen.
De klassieke brainstormsessie schiet hierin vaak tekort. Duurzaamheidsvraagstukken vereisen een methodiek die complexiteit omarmt, systeemdenken stimuleert, en tegelijkertijd tot praktische resultaten leidt.
De oplossing: Een design sprint speciaal voor duurzaamheidsvraagstukken
Onze Duurzame Design Sprint is een doorontwikkelde versie van de bewezen design sprint methodiek, specifiek ontworpen om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. Deze aanpak versnelt het innovatieproces van abstracte duurzaamheidsdoelen naar concrete concepten in slechts enkele dagen. Het creëert eigenaarschap door jouw team actief te betrekken in het gehele proces, en zorgt voor tastbare resultaten met gevalideerde prototypes die meteen getest worden met echte gebruikers.

Wat maakt deze Design Sprint anders?
Met behulp van onderzoek van onze afstudeerstagiair Carlijn Hutter (Strategic Product Design, TU Delft) naar hoe organisaties de transitie naar een circulaire economie kunnen maken, hebben we een onderscheidende aanpak ontwikkeld.
- Natuur als inspiratiebron
Onze methode gebruikt metaforen uit de natuur om complexe duurzaamheidsvraagstukken te vereenvoudigen. Dit helpt om te denken in termen van ecosystemen in plaats van lineaire processen. - Sociale en ecologische workshopkaarten
Speciaal ontwikkelde kaarten helpen om zowel de sociale als ecologische aspecten van duurzaamheid te integreren in concepten. - Gecombineerde “Hoe kunnen we?”-vragen
Een techniek die verrassende verbindingen legt tussen duurzaamheid, gebruikersbehoeften en organisatiedoelen.

Case: Hoe Rotterdampas nieuwe kansen ontdekte
Rotterdampas zocht naar manieren om duurzaamheid te integreren in hun dienstverlening, zonder het sociale karakter van hun aanbod uit het oog te verliezen. In een pilotsessie hielp onze Duurzame Design Sprint hen om hun rol en verantwoordelijkheden vanuit een nieuw perspectief te bekijken.
De methodiek daagt je uit om op een hele andere manier na te denken over je rol en verantwoordelijkheid richting je eindgebruikers en partners.
De sessie leverde drie concrete en direct implementeerbare ideeën op: een duurzaam mobiliteitsinitiatief dat fietsroutes verbindt met activiteiten via de app, een herkenbaar duurzaamheidskeurmerk voor partners, en het circulair combineren van acties zoals het hergebruiken van ijsbakjes in knutselworkshops. Binnen één dagdeel werd Rotterdampas geïnspireerd abstracte duurzaamheidsdoelen naar concrete initiatieven om te zetten, die direct aansluiten bij hun merk én bij de behoeften van hun gebruikers.
Met jouw team op een praktische manier aan de slag met duurzaamheid?
Op basis van deze pilotsessie hebben we de methodiek doorontwikkeld tot een volwaardige sprint die jouw organisatie in 3-5 dagen van uitdaging naar implementeerbare oplossing brengt.
De Duurzame Design Sprint is geschikt voor innovatiemanagers, teamleiders en andere professionals die op een inspirerende en praktische manier met duurzaamheid aan de slag willen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe een Duurzame Design Sprint jouw organisatie kan helpen.
Ready to change things?
