De ultieme digitale kunstgids

  • Culture
  • Digital experiences

Uitdaging

Het Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke depot, naast Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste gebouw ter wereld dat een volledige kunstcollectie ontsluit voor het publiek en tegelijkertijd laat zien hoe het er achter de schermen van een museum aan toegaat. Hoe laat je het publiek de 270.000 werken beleven als er geen curator aan te pas komt? Wij ontwierpen een app als ultieme digitale kunstgids.

Resultaat

Er staan geen kaartjes bij de werken in het depot, maar in de app vind je de belangrijkste informatie over tienduizenden kunstwerken. Veel werken hebben een interactief verhaal, met feiten, trivia, foto’s, video’s, audio en quizzen. Hierdoor kijken bezoekers actief naar het kunstwerk. De app bewaart de kunstwerken in een collectie. Zo verandert de bezoeker ook in een kunstverzamelaar en is de inspirerende Boijmans collectie altijd bij de hand!

Wat we hebben gedaan

Conceptontwikkeling, interaction design, development, storytelling

Impact

4
sterren in de App Store
270.000
collectie-items opgeslagen per jaar

Awards

  • The Webby Awards: Apps-Art, Culture and Events
  • Dutch Interactive Awards
  • European Design Awards

Stories

In het depot worden kunstwerken achter glas getoond en opgeslagen in depots. Elke kamer heeft een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie. Veel kunstwerken hebben een interactief verhaal, met feiten, trivia, foto’s, video’s, audio en uitdagende quizzen.

Screenshot van Depot app

Duizenden kunstwerken bij de hand

Met de app heb je alle informatie bij de hand. Er zijn geen museumkaartjes in het depot, maar in de app vind je de meest belangrijke informatie over tienduizenden kunstwerken: wie is de maker, wanneer werd het gemaakt, van welke materialen en met welke technieken, wat zijn de afmetingen, en meer.

Screenshot van een vraag in Depot app: How did this painting come to be in the collection?

Bekijk kunst actiever

De interactieve verhalen helpen je om actiever te kijken en meer te ontdekken – samen met anderen.

Screenshot van Depot app waarin je je eigen gekozen collectie van kunstwerken kunt zien

Jouw collectie

Je kijkt naar de werken die je aandacht trekken, nieuwsgierig maken of verrassen: werken die bij je passen. De app bewaart ze in je eigen collectie en verandert je in een kunstverzamelaar. Je hebt je eigen, inspirerende Boijmans collectie, altijd bij de hand!

Het depot

Ready to change things?

Jacco Ouwerkerk

Ook een groter publiek betrekken? Neem contact op met Jacco Ouwerkerk

Jacco Ouwerkerk's Linkedin