Interactieve eregalerij betrekt bezoekers er actief bij

  • Culture
  • Digital experiences
De Eregalerij van het Fotomuseum

Uitdaging

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie is een tentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum. 99 iconische foto’s vertellen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland. Beelden die je onderdompelen in de geschiedenis van de fotografie en zorgen dat je de wereld op een nieuwe manier ziet. Hoe maak je van de bezoeker een actieve deelnemer aan de tentoonstelling?

Resultaat

Voor het Nederlands Fotomuseum hebben we samen met Kummer & Herrman het innovatieve concept achter de tentoonstelling bedacht. Zo hangen in de Eregalerij 99 kenmerkende foto’s, maar één plek is bewust leeg gelaten. In de door ons ontwikkelde app ontdekt de bezoeker aan de hand van afbeeldingen en audio waarom een werk in de Eregalerij thuishoort. Hierbij wordt het werk belicht vanuit het perspectief van kunstenaars, schrijvers, activisten en fotografen. En heel belangrijk: in de app kan de bezoeker een eigen selectie maken. Hij of zij bepaalt wat de meest bepalende foto is. Die foto maakt de persoonlijke Eregalerij compleet: 99+1.

Wat we hebben gedaan

Conceptontwikkeling, development, visual design, interaction design, storytelling

Impact

33.500
keer gedownload

Awards

  • Honoree The Webby Awards
  • The Lovie Awards: utilities & services
  • Nominee Dutch Interactive Awards

Boeiende verhalen

De afbeeldingen in de Eregalerij geven je een nieuw perspectief op de wereld. Achter elke iconische foto schuilt een uniek verhaal, klaar om ontdekt te worden. In de app vind je bij elk verhaal korte filmfragmenten, interviews of animaties. Zij verklaren waarom de foto zo uniek is en waarom hij een plek in de Eregalerij verdient. De grote verscheidenheid van stemmen vertellen de verhalen vanuit allerlei verschillende perspectieven.

Foto uit de Eregalerij met paarden

Ervaar het zelf

Download de app door de QR-code hieronder (naast de foto) te scannen. Installeer de app, scan de QR-code opnieuw en bekijk het verhaal van, onder andere, Naomie Pieter. Zij is een bekende Nederlandse kunstenaar, choreograaf en anti-racisme en queer activist.

Download de fotomuseum app QR-code
Screenshot van hoe het eruit ziet als een foto als favoriet gemarkeerd is

Like je favoriete foto's

Met de app worden bezoekers uitgenodigd om hun eigen favorieten te kiezen en hun +1 foto te uploaden.

Screenshot van hoe het eruit ziet als je zelf een foto toevoegt aan de eregalerij

Jij bepaalt. Kies jouw +1.

De Eregalerij bestaat uit 99 iconische werken, plus een lege lijst. Dit symboliseert de foto die – bewust of onbewust – niet gekozen, niet opgemerkt of (nog) niet gewaardeerd werd. Het publiek kan deze “gemiste foto” zelf kiezen. Op deze manier nodigt de Eregalerij iedereen uit om te reageren op de huidige fotoselectie.

Jouw foto in de Eregalerij

De foto die je selecteert wordt onderdeel van de tentoonstelling. We laten jouw foto zien op een groot scherm, samen met de andere +1 foto’s.

Foto van Koning Willem Alexander die samen met een andere vrouw naar de tentoonstelling kijkt

Ready to change things?

Jacco Ouwerkerk

Ook een groter publiek betrekken? Neem contact op met Jacco Ouwerkerk

Jacco Ouwerkerk's Linkedin