De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog dichtbij

  • Culture

    Uitdaging

    Er zijn steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog die hun verhaal nog kunnen delen. Daarom wil Netwerk Oorlogsbronnen de verspreide bronnen uit de Tweede Wereldoorlog digitaal beter vindbaar en bruikbaar maken. De verhalen die in een archief liggen verscholen zijn ook voor huidige generaties ontzettend interessant. Door deze digitaal door te geven wil Netwerk Oorlogsbronnen ervoor zorgen dat de lessen uit de Tweede Wereldoorlog ook in de toekomst een moreel ijkpunt blijven.

    Resultaat 

    Oorlogsbronnen.nl verbindt en geeft context aan meer dan 12,5 miljoen bronnen door ze te koppelen aan gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s en dit op een verhalende manier te presenteren. Het platform is vrijwel volledig datagedreven, waarbij we data gebruiken om rijke contentpagina’s te genereren met onderling betekenisvolle relaties. Zo kan de enorme hoeveelheid data verwerkt worden en is het platform flexibel en toekomstbestendig. De context bij verhalen, gebeurtenissen en objecten brengt de Tweede Wereldoorlog dichtbij.

    Wat we hebben gedaan

    Concept, data driven storytelling, digital identity, UX design, development

    Impact

    >1,5 MLN
    zoekopdrachten per jaar
    12,5 MLN
    datapunten omgezet in gepersonaliseerde verhalen

    Awards

    • Dutch Interactive Award: Data
    • Dutch Interactive Award: Content
    • Dutch Interactive Award: Service
    • The Lovie Awards: Cultural Institutions
    • The Lovie Awards: Beste Use of Data Visualisation
    • The Anthem Awards: Humanitarian Action & Services
    Homepage Netwerk Oorlogsbronnen
    Een screenshot van een online samenwerkweek in Miro. Aan de rechterkant de gezichten vande mensen die meewerken. Links het Miro-bord met post-its.

    Co-creatie

    In meerdere online co-creatie sessies werkten onze strategen, developers en designers samen met de historici en IT-specialisten van Netwerk Oorlogsbronnen en datawetenschappers van Spinque aan de ontwikkeling van het platform. Door vanuit verschillende disciplines samen te werken, konden we de complexe data omzetten naar bruikbare informatie en een optimale gebruikerservaring.

    Het platform biedt context aan meer dan 12,5 miljoen bronnen door ze te koppelen aan 300.000+ personen, duizenden plaatsen, thema’s en gebeurtenissen.
    Oorlogsbronnen.nl
    Webpagina over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog

    Data driven

    Het platform is vrijwel volledig datagedreven. Zo kan de enorme hoeveelheid data verwerkt worden en is het platform flexibel en toekomstbestendig. Data van een nieuwe organisatie, dataset of collectie die zich aanmeldt bij het netwerk, wordt automatisch onderdeel van de bestaande verhalen en informatie. Het design is flexibel en gebaseerd op herbruikbare componenten, zodat het zowel overweg kan met extreem weinig als extreem veel data.

    Collage van bronnen uit de tweede wereldoorlog

    Search design

    Door middel van Linked Open Data, zoekstrategieën en een uitgebreide Knowledge Graph worden er semantische verbindingen gemaakt tussen de bronnen. Zo weten we bijvoorbeeld precies waar een persoon was tijdens een bepaalde gebeurtenis en wat zijn of haar rol was.

    De levens van 300K+ personen

    Een van de manieren waarop we context bieden is door meer dan 300.000 personen een eigen door data gegenereerde levenslijn te geven. Aan de hand van namen en gebeurtenissen kan het leven van oorlogsgetroffenen worden gereconstrueerd. Vervolgens wordt dit met behulp van search design op een verhalende manier gepresenteerd.

    De tijdlijn van Teunis Johannes en een gerelateerd persoon
    Screenshot van een social post van Oorlogsbronnen. Er staat Vandaag in 1942 vertrekt er een bijzonder transport uit Kamp Westerbork.

    Social Media

    Op social media worden de levens van verschillende oorlogsgetuigen en momenten uit de Tweede Wereldoorlog uitgelicht. Ze worden getoond in de vorm van tijdlijnen, waarbij het design van het platform wordt doorgetrokken op social media.

    In het nieuws

    De live-gang van het platform was aanleiding voor NOS Journaal om uit te lichten hoe het platform wetenschappers en het algemene publiek helpt meer te ontdekken over de Tweede Wereldoorlog. Centraal stond het combineren van verschillende bronnen uit WO II, wat zorgt voor nieuwe data en inzichten over gebeurtenissen en de levens van mensen ten tijde van de oorlog.

    Credits: Spinque voor search design, knowledge graph en development search engine  Overboord voor ondersteuning technische implementatie

    Ready to change things?

    Jacco Ouwerkerk

    Ook een groter publiek betrekken? Neem contact op met Jacco Ouwerkerk

    Jacco Ouwerkerk's Linkedin