Wonder as a service
Uitdaging
Het publiek van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bestaat uit een trouwe groep traditionele concertbezoekers. Een jonger en meer divers publiek gaat meestal niet naar hun concerten, maar is positief verrast door de ervaring wanneer ze dat wel doen – this orchestra makes waves! Hoe kun je in Nederland nieuw publiek aantrekken om de concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest te bezoeken, zonder de trouwste liefhebbers van klassieke muziek van je te vervreemden?
Resultaat
De nieuwe digitale experience brengt een nieuw publiek in verwondering, terwijl het traditionele publiek wordt bediend met intuïtieve flows vol verdieping. Verwondering, als service! Het nieuwe platform staat centraal in de nieuwe merk- en digitale strategie en verwondert de gebruiker met beeld, vorm en geluid. Het orkest wordt nu gevonden door alle bezoekers: trouwe klassieke muziekliefhebbers en de nieuwsgierige (vaak jongere) generatie. Online natuurlijk, en nog belangrijker: bij de live concerten!
Wat we hebben gedaan
Toekomstvisie, Merkstrategie, Digital Strategy, UX Design, Visual Design, Development, Content Strategy, Service Design
Impact
Awards
- Gouden Lovie Award - Cultural institutions


Concerten voor newbies
Uit onderzoek blijkt dat het niet weten wat je kunt verwachten een drempel is voor nieuw publiek om een klassiek concert te bezoeken. Het platform bereidt hen voor en maakt ze enthousiast met previews, playlists, de artiesten en… hoeveel drinkpauzes er zijn ;-).

Sound bites
Luister naar korte muziekfragmenten terwijl je door de concerten bladert en krijg een voorproefje van wat je kunt verwachten. De interactieve story cards nodigen gebruikers uit om actiever op verkenning te gaan en zich te verdiepen in de muziek, de artiesten en de creatieve visie van het orkest.

Breken met conventies
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is, net als zijn stad van herkomst, niet bang om te experimenteren en risico’s te nemen om mensen met hun muziek te bereiken. De beeldtaal is vrij onconventioneel voor de traditionele wereld van orkesten en heeft als doel een maximale ervaring van verwondering uit te lokken met de vormen en afbeeldingen die gebruikt worden.

Filteren op stemming
In de zoekfunctie kun je heel gericht zoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten verrassen door een concert die past bij jouw stemming. Zoek bijvoorbeeld naar vrolijke, energieke muziek of ga voor een bucketlist concert. De optie ‘filter op stemming’ helpt nieuw publiek om door de concertagenda te bladeren.
Oh, can you Händel it!?
Het platform werkt perfect samen met de online en offline campagnes die in harmonie nieuw publiek naar het platform trekken, hen het merk laten ervaren en zorgen voor meer kaartverkoop.



Wonder with AI
Stel je voor: je hebt een kaartje voor een concert en wilt meer weten over wat je gaat horen. Met de AI tool Wondercast kan je binnen enkele minuten een podcast te ontvangen die speciaal voor jou is gemaakt. Na een korte vragenlijst stelt de tool een op maat gemaakt script samen, kiest muziekfragmenten via Spotify en produceert een podcast met een persoonlijke host. Van de achtergrond van het stuk en de componist tot de rol van specifieke instrumenten – alles wordt afgestemd op wat jij wilt weten. Wondercast is nu in pilotfase en wordt ontwikkeld in samenwerking met andere culturele instellingen met een toekenning van CultuurLoket DigitALL.
Wil je meer weten? Lees hier het artikel over Wondercast.
We hebben nu de mogelijkheid om nieuw publiek te verleiden om een concert te bezoeken. En dat zien we terug in de concertzaal. Vorig jaar was 49% van onze kaartkopers 45 of jonger!
Ready to change things?
