Een kennisplatform voor de publieke omroep dat naar meer smaakt

  • Culture
  • Digital experiences

Uitdaging

Nederlanders tussen de 18 en 40 jaar zoeken gemiddeld 3 keer per dag online naar kennis en weetjes. Maar niet alles wat je vindt is waar. De NPO is de grootste aanbieder van audiovisueel informatief en educatief materiaal in Nederland. Een belangrijke kwalitatieve bron van kennis, met een schat aan relevante content. De uitdaging was om een gebruiksvriendelijk platform te ontwikkelen voor een diverse doelgroep, waar het publiek antwoorden op hun vragen vindt en de nieuwsgierigheid naar andere onderwerpen wordt aangewakkerd.

Resultaat 

Met het nieuwe platform bereikt NPO Kennis een jonge doelgroep op de manier die zij gewend zijn. In tijden van misinformatie worden Stories ingezet als tegenwicht met snackable content over alle kanalen. Elke Story Card is een stukje infotainment verrijkt met video’s, afbeeldingen, animaties en interactie en vormgegeven door de redactie van NTR. Zo bereikt de NPO hun doelgroep met journalistieke inhoud over de onderwerpen die hen bezighouden.

Wat we hebben gedaan

Toegankelijkheid, storytelling, contentstrategie, conceptontwikkeling, digitale strategie, interaction design, development

Impact

>450.000
stories gelezen per jaar
10.000
bezoekers gemiddeld per dag

Awards

  • Dutch Interactive Awards
  • The Lovie Awards: Lifestyle
Drie screenshots van NPO Kennis. Het eerste scherm is een foto van een presentator met een begeleidende tekst, de andere twee gaan dieper in op het onderwerp

Introductie van Story Cards

Het platform is gebouwd rondom Story Cards. Hiermee kunnen verhalen in kleinere, meer aantrekkelijkere stukken worden verdeeld. Elke Story Card is een stukje infotainment, verrijkt met video’s, afbeeldingen, animaties en interactie. Op zichzelf swipeable en deelbaar, maar samen bundelen ze kennis die je normaal alleen zou opdoen na het lezen van een lange publicatie.

We geven antwoord op relevante vragen. Bijvoorbeeld: waarom heeft de mens behoefte aan aanraking?
Redactie NPO Kennis

Alles wat je altijd al wilde weten

De NPO is de grootste aanbieder van audiovisueel informatief en educatief materiaal in Nederland. Een belangrijke kwalitatieve bron van kennis, met een schat aan relevante content die het publiek in hun zoektocht naar antwoorden op vragen nog onvoldoende weet te vinden. Met NPO Kennis ontsluiten we deze kennis op één centrale plek. De inhoud van het platform bestaat volledig uit bestaand videomateriaal van de publieke omroep. Om belangrijke zaken te verduidelijken, wordt context geboden en zijn educatieve lagen aan het bronmateriaal toegevoegd in de vorm van infographics, quizzen en polls.

Voorbeeld Story: welke sporters strijden tegen rascisme?

Nieuwsgierigheid aanwakkeren

Het platform is ontworpen om onderwerpen te vinden die iets bij je aanwakkeren. Achtergrondinformatie bij actueel nieuws, maar ook bijzondere feiten en weetjes. Social media staat aan de basis van het platform, waardoor de verschillende kanalen naadloos op elkaar aansluiten. Kennisconsumptie komt samen met mediaconsumptie.

Inclusief en toegankelijk design

Een van onze doelen was om een ​​platform te ontwikkelen dat door een diverse groep mensen kan worden gebruikt. We hebben de richtlijnen voor webtoegankelijkheid gevolgd om een gebruiksvriendelijk platform te creëren dat voldoet aan WCAG 2.1.

Ontworpen voor alle devices

We halen overal onze informatie vandaan, op steeds meer verschillende devices. Design is meer dan alleen het formaat aanpassen voor verschillende schermen. Mensen switchen continu tussen devices en verwachten dat content en aanbieders met hen meebewegen. De gebruikservaring moet overal kloppen, op welk scherm het ook bekeken wordt.

Screenshot van een webpagina van NPO Kennis
Screenshot van een story op de website van NPO Kennis
Screenshot van de homepage van NPO kennis

Ready to change things?

Jacco Ouwerkerk

Ook een groter publiek betrekken? Neem contact op met Jacco Ouwerkerk

Jacco Ouwerkerk's Linkedin